Bruker du tøymykner til alle typer klesvask?

De aller fleste bruker både vaskemiddel og tøymykner når de vasker klær, men det er faktisk ikke anbefalt å bruke tøymykner til absolutt alle typer klesvask. Fallhøyden er kanskje ikke veldig stor hvis du bruker tøymykner til noe som egentlig klarer seg best uten, men det kan være lurt å følge med.

Et smart tips, hvis du virkelig ikke vil tenke på dette temaet i hverdagen, er å velge en vaskemaskin med automatisk dosering av vaskemiddel og tøymykner. Da kan du slå av tøymykner på noen programmer, kjøp vaskemaskin på nett i dag og hvis du velger en modell med slik funksjonalitet får du en litt enklere hverdag.

Syntetiske materialer, treningsklær og mikrofiber

Klær med vannavstøtende eller vanntette materialer, som regnklær eller turtøy, trener ikke tøymykner. Det sier seg egentlig selv, i og med at tøymykneren ikke kan trenge inn i stoffet.

Treningsklær i syntetiske materialer kan også gjerne vaskes uten tøymykner, igjen er det slik at tekniske membranmaterialer og stoffer som polyester eller lycra ikke trenger tøymykner.

Mikrofiberkluter og lignende vaskeutstyr bør også vaskes uten tøymykner for at de skal opprettholde sine vannabsorberende egenskaper.

Tøymykner eller ikke til håndklær?

Det er faktisk litt sannhet i påstanden at bruk av tøymykner kan gjøre at håndklær absorberer mindre vann. Samtidig er denne effekten ikke nødvendigvis kjempestor, og de aller fleste vil være klare for å ofre litt absorbsjonsevne for å kunne nyte myke og velduftende håndklær.

Det er også flere fordeler med tøymykner utover at det gjør tøyet mykt, det er relevant hvis du sammenligner med bruk av tørketrommel. Håndklær tørket i tørketrommel vil kanskje kunne matche resultatet med tøymykner når det gjelder mykhet, men tøymykneren gjør også at tøyet lukter godt og er mindre statisk. Dessuten kan tøymykneren beskytte fibrene i stoffet, og på den måten gjøre at både håndklær og klær får lengre levetid.