Derfor beskytter vaksiner deg når du er på reise

Det er mye å tenke på når du skal på reise, men reiseforsikring og reisevaksine er sannsynligvis to av de desidert viktigste. Det er ikke nødvendig med reisevaksiner når du reiser til for eksempel våre naboland i Skandinavia, men i mange andre land kan vaksine gi en ekstra trygghet.

Vaksiner er i noen tilfeller eneste tilgjengelige forsvar

I Norge har vi et godt vaksineprogram, som legger til rette for at vi er vaksinert mot mange av de sykdommene som tidligere forårsaket mye lidelse og død. Vaksiner er uten tvil en av hjørnesteinene i et moderne helsevesen.

Når vi reiser til et annet land kan det likevel være at denne beskyttelsen fra det grunnleggende vaksineprogrammet ikke er nok. Det gjelder uansett om du er toppidrettsutøver, er generelt opptatt av sport og helse eller er i dårlig form. Du kan helt enkelt møte virus, bakterier og sykdommer som kroppen din aldri har møtt før – og som du er helt forsvarsløs mot.

Noen av de vanligste reisevaksinene

Et generelt påfyll av vaksine fra det ordinære vaksineprogrammet er det første du bør vurdere – uansett om du skal på reise eller ikke. Følg alltid de offentlige rådene, som per nå anbefaler et påfyll av vaksine etter omtrent 10 år.

Hva som er nødvendig utover denne grunnvaksinasjonen, er avhengig av hvilket land du reiser til. Igjen er det svært viktig å følge oppdaterte råd fra myndigheten. I Danmark trenger du ikke noen vaksine. Hepatitt, rabies og gulfeber er bare noen av sykdommene som det kan være relevant å vaksinere seg mot. Dessuten kan det i noen tilfeller være nødvendig å forebygge malaria. Det skjer ikke i form av en vaksine, men med en såkalt profylakse.

Noen gruer seg sikkert til å ta en rekke vaksiner før reisen, særlig barn, men det er en rimelig og enkel forsikring mot sykdommer som potensielt både kan ødelegge reisen og være livsfarlige.