Disse kjæledyrene er mest miljøvennlige

Når det kommer til miljøvennlige kjæledyr, er det noen alternativer som skiller seg ut. Kaniner, geiter, kyllinger og ender er ansett som noen av de mest miljøvennlige kjæledyrene. Disse dyrene er kanskje ikke et substitutt for katter og hunder fra et selskapsståsted, men de har mindre økologisk innvirkning.

Fordelen med disse dyrene er at avfallet de produserer kan brukes som verdifull gjødsel. I tillegg har de stort sett en plantebasert diett. For eksempel kan kaniner spise gress, geiter spiser ofte korn, men kan også spise ulike typer løv, og kyllinger og ender vil gjerne spise gress og insekter​​.

Det er også mulig å gjøre mer vanlige kjæledyr som hunder og katter mer miljøvennlige ved å endre måten de mates og lekes med på. For eksempel kan du starte en hage for å mate kjæledyret ditt med ferske grønnsaker eller planteavfall, eller bruke leker laget av fornybare materialer.

Å endre transportmetoden når du tar kjæledyret ditt med ut, for eksempel ved å gå eller sykle i stedet for å kjøre bil, kan også redusere deres karbonavtrykk. Dessuten er det å sterilisere kjæledyret en enkel måte å redusere deres miljøpåvirkning på, da det bidrar til å forhindre overpopulasjon​​.

Selv om disse kjæledyrene kan være mer miljøvennlige, er det viktig å huske på at alle kjæledyr har en viss miljøpåvirkning, og det er avgjørende å gjøre bevisste valg for å minimere denne effekten.

Hvordan kan man gjøre hunder og katter mer miljøvennlige?

Å gjøre hunder og katter mer miljøvennlige innebærer noen endringer i hvordan vi tar vare på dem. Her er noen tips for å redusere kjæledyrenes karbonavtrykk:

 1. Bærekraftig fôr:
  • Vurder å gi kjæledyret ditt et mer miljøvennlig kosthold. Dette kan inkludere fôr som er laget av bærekraftig hentede ingredienser eller med lavere kjøttinnhold. Det finnes også fôr alternativer som er laget av insekter eller plantebaserte proteinkilder som er mer bærekraftige.
  • Du kan også tenke på å mate kjæledyret ditt med rester av grønnsaker og annen plantebasert mat som er trygg for dem å spise.
 2. Miljøvennlige kjæledyrprodukter:
  • Velg miljøvennlige produkter som leker, senger og tilbehør laget av resirkulerte eller bærekraftige materialer.
  • Vurder bruk av biologisk nedbrytbare hundeposer og bærekraftig kattesand.
 3. Energi- og ressurseffektivitet:
  • Reduser bruken av elektriske apparater for kjæledyret ditt, som elektriske varmetepper eller leker.
  • Vask kjæledyrets senger, leker og tilbehør i energieffektive vaskemaskiner med miljøvennlige rengjøringsmidler.
 4. Kontroll av reproduksjon:
  • Sterilisere eller kastrere kjæledyret ditt for å forhindre uønsket avl og overbefolkning.
 5. Ansvarlig avfallshåndtering:
  • Håndter kjæledyrets avfall på en miljøvennlig måte. Dette kan inkludere kompostering av avføring eller bruk av biologisk nedbrytbare poser for oppsamling.
 6. Mindre bilkjøring:
  • Reduser bilkjøringen ved å velge turer i nærområdet fremfor å kjøre til et fjerntliggende tursted.
 7. Gjenbruk og DIY:
  • Vurder å lage dine egne kjæledyrprodukter, som leker eller senger, fra resirkulerte materialer.
  • Reparer gamle leker og utstyr i stedet for å kjøpe nye.
 8. Adopsjon fremfor kjøp:
  • Vurder å adoptere kjæledyr fra dyrevernorganisasjoner i stedet for å kjøpe fra oppdrettere, som kan bidra til overbefolkning og mindre bærekraftige praksiser.
 9. Miljøvennlig pleie:
  • Bruk miljøvennlige groomingprodukter som sjampoer og såper som er biologisk nedbrytbare og fri for skadelige kjemikalier.
 10. Støtte bærekraftige merker:
  • Kjøp produkter fra selskaper som er kjent for deres bærekraftige praksiser og støtter miljøvennlige initiativer.

Ved å ta disse skrittene, kan du bidra til å redusere kjæledyrets miljøpåvirkning og fremme en mer bærekraftig livsstil for både deg og kjæledyret ditt.