Enkle valg i hverdagen – som er både klimavennlige og økonomiske

Annonse

Mange nordmenn vil prøve å gjøre noe godt for miljøet, samtidig som det er lett å føle seg maktesløs i møtet med global oppvarming, forsøpling av havene og et samfunn som er bygget på bruk og kast. Når det er sagt, er valgene vi gjør i hverdagen viktige. I mange tilfeller er det dessuten mulig å spare både penger og miljøet på en og samme gang.

Reduser forbruket og få oversikt over egen økonomi

Det er kanskje ikke helt åpenbart at ryddig privatøkonomi også er godt for miljøet, men det er flere grunner til at det faktisk er tilfelle:

  • En ryddig økonomi, med for eksempel små kreditter samlet i et privatlån, vil gjøre det enklere å velge grønne og miljøvennlige alternativer. Sammenlign lånealternativer med en tjeneste som Swiftbanker, slik at du finner det beste alternativet.
  • Pass på at du har oversikt, uansett om det dreier seg om regningskontoen, innholdet i kjøleskapet eller hvor du får det beste tilbudet på forsikring. Å ha kontroll gjør det mye enklere å spare penger – samtidig som du unngår å for eksempel måtte kaste mat som har gått ut på dato. Det er også godt for miljøet.
  • Vurder ulike aspekter ved eget forbruk, men uten å gjøre livet til en konkurranse med mål å handle minst mulig. Det er ikke realistisk å helt slutte å handle ting, og det er bedre å sette seg fornuftige mål når det gjelder å for eksempel redusere pengebruken til unødvendig shopping.

Spar energi og reduser forbruk med enkle grep

Å spare strøm og drivstoff kan være svært effektivt både når det gjelder å redusere kostnader og gjøre noe som er positivt for miljøet. Hvis du reduserer strømforbruket i hjemmet, vil den strømmen kunne benyttes et annet sted – og erstatte strøm fra fossilkilder som kull eller olje. I Norge er en svært stor andel av strømproduksjonen klimanøytral, med en stor mengde vannkraft. Slik er det ikke andre steder i Europa. Ved å redusere strømforbruket i Norge, kan ren strøm fra norske vannkraftverk eksporteres til kontinentet. Det betyr både inntekter til Norge og reduserte klimagassutslipp i land som England eller Tyskland. Å helt enkelt skru av en lampe, eller sette ned temperaturen noen grader, er uten tvil et fornuftig miljøgrep.

Å redusere bruken av engangsartikler og emballasje er et annet bra sted å begynne. Det dreier seg da om for eksempel kaffekopper i plast eller papp, men også om unødvendig emballasje til ting du spiser eller drikker hjemme. Det kan være lurt å kjøpe store pakninger, både når det gjelder pris og mengde emballasje. Du vil helt enkelt spare både miljøet og lommeboka hvis du velger en storpakning istedenfor en mengde små flasker eller pakker. Dessuten betyr det mindre søppel eller plast og papir til gjenvinning, noe som også kan bety lavere kostnader. Enkle valg kan på sikt skape store ringvirkninger, både når det gjelder økonomi og miljø.

Renteeksempel: Nominell rente fra 8,99% til 21,95%. Effektiv rente fra 7,4% til 24,4%. Effektiv rente 13,2%, 150.000 o/10 år, kostnad: 112.573, Totalt: 262.573.