Er det mulig å realisere drømmen om å fly selv?

Det er mange som drømmer om å bli pilot, men som lar det være med tanken. Det er likevel langt fra umulig å bli pilot, spesielt hvis man ser på det som en hobby, og ikke planlegger en karriere som kommersiell pilot. Hvis det er et yrke man er på jakt etter, er det viktig at man legger merke til at de fleste flyskoler har en øverste grense på for eksempel 34 år. Dessuten innebærer selvfølgelig utdanning til kommersiell pilot en betydelig større kostnad, sammenlignet med hvis man «bare» vil fly sitt eget fly.

Veien til privatflygersertifikat

Hvis man som privatperson vil kunne fly sitt eget fly, det vil si i de aller fleste tilfeller da et delt fly som tilhører en flyklubb eller som man har leid, så trenger man et såkalt privatflygersertifikat.

Økonomisk trenger ikke dette å være uoverkommelig, flere kilder anslår at det vil koste et sted rundt eller rett over 100 000. Dette er selvfølgelig avhengig av hvor mange timer man trenger, på denne måten er det sammenlignbart med et vanlig sertifikat for bil. Det bør likevel ikke være noe problem å finansiere dette med et mindre forbrukslån eller oppsparte midler.

Etter en obligatorisk legesjekk, er det nødvendig med både teoriundervisning, praktisk undervisning og avsluttende skriftlige og praktiske tester. Det er altså ikke enkelt å ta privatflygersertifikat, men langt fra umulig. Det betyr at du om bare noen måneder faktisk kan ta av med ditt eget fly.

Den nominelle renten er fra 6,39% og opp til 21,95% mens den effektive renten er fra 6,81% til 24,4%. Ønsker du for eksempel å låne et litt større beløp, kan du låne 150 000 kroner, over 10 år, med en effektiv rente på 13,2%. Kostnadene på dette lånet vil være på 112 573 kroner, og det totale tilbakebetalingsbeløp vil lyde på 262 573 kroner.