Innredning og interiør i fornybare robuste naturmaterialer

Økt fokus på fornybare materialer preger en mengde forskjellige bransjer og områder, og det gjelder uten tvil også bolig og interiør. Samtidig er bruk av naturmaterialer allerede en dominerende trend innen både skandinavisk design og tradisjonell oppføring av norske hjem – der tre ofte er materialet som benyttes til både bærende konstruksjoner, kledning og interiør. Det samme gjelder også for andre deler som vindu og trapp, pris og kvalitet er argumenter for bruk av naturmaterialer.

Gulv, vegger og trapper som passer sammen

Det er ikke spesielt mange norske boliger som bygges med både gulv, vegger og tak i tre, selv om det finnes noen moderne eksempler på slik konstruksjon. Samtidig har en stor majoritet av nye norske boliger gulv i tre, noe som også gjør at det er naturlig å matche med en trapp i tre. De aller fleste trapper er også laget i tre, og trapp pris taler også i mange tilfeller for å bruke en tretrapp – da det vanligvis vil være rimeligere enn alternativer i metall og glass.

En trapp i tre kan males i valgfri farge, eller den kan være behandlet slik at den passer sammen med for parkett i de to etasjene som trappen binder sammen. Begge alternativer, kontrast eller komplement, kan være gode alternative. Det kan likevel være greit å huske på at malte overflater ikke nødvendigvis er like motstandsdyktige som lakkert tre, det er derfor mange velger en trapp i for eksempel lakkert eik.

Materialer som kan fornyes i løpet av levetiden

Gjenbruk er i vinden som aldri før, og det er mange som vil velge holdbare alternativer med lang levetid. Det gjelder både klær, bruksformål, interiør og byggematerialer. For eksempel har et godt laminatgulv lang levetid, og består til stor grad av trevirke, men parkett som kan slipes har likevel helt egne kvaliteter. Det er viktig å passe på at parketten har et tykt slitelag som faktisk kan slipes flere ganger, da tykkelsen på slitelaget er helt avgjørende for antall ganger parketten kan slipes, og da også forventet levetid.

Det samme gjelder selvfølgelig for trapper som er laget i enten solid tre, parkett på toppe av trinnene eller parkett med et slitelag. En parkett som kan slipes har dessuten andre fordeler, da det er mulig å velge lakk fritt etter sliping – noe som legger til rette for relativt store endringer i farge og stil.

Andre naturmaterialer som kompletterer tre

Tre er uten tvil det materialet som virkelig spiller hovedrollen i mange norske boliger. Vegger og tak er ofte laget i gips, men på andre områder er det mulig å komplettere med naturmaterialer. Fliser eller stein gir et naturlig inntrykk, og kjøkkeninteriør og skap kan kompletteres med for eksempel håndtak i skinn.

På denne måten er trematerialer også et flott lerret, der tre fungerer som en flott bakgrunn for møbler og interiørdetaljer i for eksempel ulike typer stoff. Derfor er trematerialer et holdbart, klimavennlig og fleksibelt valg – som legger til rette for at du kan skape en gjennomført stil med naturmaterialer i boligen.