Leker som bidrar til at barna kommer seg ut i naturen

Norsk barn har i gjennomsnitt et helt svimlende antall leker. Noen år gamle undersøkelser tyder på at antallet leker er så høyt som et sted rundt 500 eller 600 leker per barn, noe som selvfølgelig betyr at en stor mengde leker også ligger ubrukt i skuffer, skap og lekekasser. En redusert mengde leker hadde selvfølgelig vært bra for både lommeboken, kloden og plassen på barnerommet. Det forutsetter at mengden innkjøpte leker faktisk reduseres, og at fokus dreies mot kvalitet over kvantitet.

Mangle leker fremmer aktivitet

Det er selvfølgelig ikke nødvendig å tegne et overdrevent negativt bilde av verken norsk barns lekeforbruk eller aktivitetsnivå. Norske barnehager og skoler legger til rette for mange sunne vaner når det gjelder å gå på tur og kose seg i naturen, samtidig som norske familier også som regel er aktive i helgene. Antallet idrettsaktiviteter for barn kan til og med føles overveldende for noen foreldre.

Samtidig vil økt skjermbruk, både på skole og hjemme, føre til noe mer stillesitting. Da er det viktig at leker av høy kvalitet faktisk oppmuntrer til bevegelse og naturopplevelser. Ballspill, akebrett om vinteren, trampoliner, sykkel og sparkesykkel – det er viktig å huske på at mange leker som allerede finnes hjemme hos de fleste norske barnefamilier allerede oppfordrer til fysisk aktivitet. Prøv gjerne å forsterke og bygge opp rundt leker som barnet allerede liker selv, det finnes

På oppdagelsesferd i naturen

For mange barn er det å gå på tur i skogen en spennende og morsom aktivitet i seg selv, og skiturene på fjellet er også en aktivitet som er gøy og spennende uten noen ekstra momenter. For andre barn kan det være nødvendig med litt mer motivasjon, og da er det smart å velge leker og aktiviteter som også har en verdi i seg selv.

Det finnes en mengde ferdige sett med utstyr til oppdagelsesferd i naturen. Et enkelt insektglass er spennende for barn i alle aldre, med et forstørrelsesglass er det mulig å utforske og oppdage en mengde forskjellige insekter. En slik aktivitet, under overvåkning av voksen, kan også lære barn mer om respekt for det rike dyrelivet i naturen. Dessuten er det mange barn som synes det er spennende å oppdage dyrene i vannet. Det er nok med enkelt utstyr, en gjennomsiktig bøtte og en håv trenger ikke å koste mange kroner.

Egen hage – et endeløst eventyr

Har familien bolig med egen hage? Da ligger alt til rette for spennende og lærerike aktiviteter sammen med barna. Det er selvfølgelig mye enklere å drive med alt fra ballspill til trampoline i egen hage, men dessuten er det mulig å for eksempel oppleve fuglelivet på nært hold.

Det finnes mange fine ferdige sett med fuglekasser, men det er også mulig å lage sitt helt egne fuglehus med kapp fra tidligere byggeprosjekter. Mange barn vil synes det er spennende å være med i hele prosessen, fra konstruksjon av fuglekassen til ferdig innflyttet fuglefamilie.

Det trenger altså ikke å være vanskelig å få med barna ut i naturen, så lenge som det skjer på barnas egne premisser.