Slik finner du den beste programmene og appene

Det har skjedd mye med programvaren vi kjører på PC-er, Mac-er og andre dingser. For noen år siden var det helt vanlig å kjøpe programvare på fysiske lagringsmedier, og det var ikke spesielt vanlig at en versjon av et program eller spill ble oppdatert. I dag er situasjonen en helt annen, og det gjør det noen ganger litt mer komplisert å finne de beste programmene og appene på nett.

Skal du kjøpe programvare eller en tjeneste?

Mange av de dominerende programvarene på markedet, som for eksempel Adobes forskjellige programmer for bildebehandling og Microsofts Office-programmer, har beveget seg mot skyløsninger og abonnement. Det er selvfølgelig noen som er skeptiske til dette, særlig med tanke på at du ikke kjøper programvare som du eier. Du abonnerer på en tjeneste, og hvis du avslutter abonnementet, har du ikke tilgang til programmene.

Det er ikke alltid det er mulig å gjøre noe valg, igjen er Adobe med Creative Cloud et godt eksempel – for mange bedrifter er det den eneste løsningen som gjør det de trenger. Likevel er det lurt å tenke over hvorvidt du egentlig er på jakt etter et program eller en tjeneste.

Sjekk vurderinger og les omtaler

Det finnes både fordeler og ulemper med appbutikker som Microsoft Store og Steam, men omtaler og vurderinger er uten tvil en av de store fordelene. Dessuten vil det være tryggest å kjøpe og laste ned et program eller spill fra en appbutikk eller nettsiden til et av de store selskapene. Det finnes dessverre fortsatt en del virus og skadevare som utgir seg for å være noen form for nyttig programvare eller app, så vær litt forsiktig med nedlasting fra ukjente kilder.

For Mac-brukere kan det også være at det blir enklere å finne programmene du trenger når Apple er ferdig med sitt bytte til egne chip i alle enheter, slik at apper kan kjøres alle steder.