Velg kortreiste varer – også når du handler kosttilskudd

Mange nordmenn benytter forskjellige typer kosttilskudd. Kroppen trenger drivstoff, og i noen tilfeller kan kosttilskuddsprodukter komplettere et sunt og variert kosthold. Fra et miljøperspektiv er det fornuftig å velge kosttilskudd som i så stor grad som mulig er produsert i nærområdet.

Proteinpulver og produkter med aminosyrer

Produkter med proteiner eller aminosyrer, som er de individuelle byggesteinene i proteiner, er populære blant idrettsutøvere og mosjonister. Slike produkter kan gi proteininntaket et ekstra løft, samtidig som det er viktig å husk på at kosttilskudd ikke kan erstatte en variert kost. Noen produkter, som for eksempel et Pre Workout-produkt tiltenkt inntak rett før trening, doseres i små mengder. Da er for så vidt ikke klimaavtrykket i forbindelse med transport og produksjon særlig stort.

Proteinpulver, proteinbarer og shakes utgjør en betydelig større mengde både i produksjon og transport. Heldigvis fremstilles mange proteinprodukter av melk, noe som gjør at det er mulig å produsere disse produktene lokalt i Skandinavia, og selge via woomultistore-løsningen. For eksempel finnes det omfattende produksjon av proteinpulver i Danmark, og det er vanskelig å gjøre produktet mer kortreist enn det.

Omega 3, vitaminer, mineraler og andre tilskudd

Det finnes en rekke forskjellige kosttilskudd med omega 3-fettsyrer på markedet. Disse er vanligvis produsert av marine råvarer, selv om det også finnes veganske alternativer. Følg med på opprinnelsen til råvaren som er brukt ved produksjon, det finnes mange gode alternativer som er produsert med fisk eller andre vannlevende dyr som er fanget i Norge eller nærområdene.

Nordmenn vil få en tilstrekkelig mengde av de aller fleste vitaminer og mineraler gjennom det vanlige kostholdet. Vitamin D kan i noen tilfeller være et unntak, men tran-produkter inneholder vanligvis også vitamin D. Selv om vitamin- og mineralprodukter er både lette, kompakte og ikke nødvendigvis veldig ressurskrevende å produsere, er det aller gunstigste alternativet å ikke benytte unødvendige tilskudd. Det gjelder særlig vitamintilskudd der dosen er over det kroppen trenger hver dag. Vitaminer som løses opp i vann, som for eksempel vitamin C, vil helt enkelt fjernes av kroppen – og forlate kroppen i urinen sammen med andre avfallsstoffer.

Lokalproduserte frukt og grønnsaker er et godt alternativ hvis du vil forsikre deg om at du får i deg nok vitaminer og mineraler. Husk til slutt også på egg, som inneholder et bredt utvalg næringsstoffer, og kan være en svært gunstig komponent i et sunt kosthold. Velg da også lokalproduserte egg der det er mulig. Det vil sannsynligvis både kroppen din og kloden være takknemlige for.